Ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία (CDT)

Ποια είναι η θεραπεία του λεμφοιδήματος;
Θεραπευτικά, το λεμφοίδημα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορητικής Θεραπείας (CDT). Είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί εξειδίκευση από τον θεραπευτή αλλά και πειθαρχία από τον ασθενή. Η θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Μάλαξη Λεμφικής Παροχέτευσης
  • Περίδεση
  • Συσκευές διαβαθμισμένης συμπίεσης
  • Φροντίδα του δέρματος και των νυχιών
  • Ασκήσεις αναπνοής
  • Θεραπευτικές ασκήσεις

Ακόμη,χωρίζεται σε 2 φάσεις. Πρώτα είναι η φάση της αποσυμφόρησης, όπου το οίδημα αποσυμφορίζεται σε περίπου 10-20 συνεδρίες . Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει αναλόγως την περιοχή που έχει προσβληθεί, τον όγκο του οιδήματος, το στάδιο του λεμφοιδήματος και τις διάφορες επιπλοκές που μπορεί να έχουν παρουσιαστεί. Σε αυτή τη φάση εφαρμόζεται η μάλαξη της λεμφικής παροχέτευσης από εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή και η περίδεση με την χρήση ειδικών επιδέσμων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συνεδρίες αποσυμφόρησης, ο ειδικός θα μετρήσει τις διαστάσεις του άκρου σε όγκο και σε μήκος για να κατασκευαστεί το εξατομικευμένο συμπιεστικό ένδυμα. Το ένδυμα αυτό, ο ασθενής ιδανικά θα πρέπει να το φορά σε καθημερινή βάση και θα μπορεί μόνο να το αφαιρεί κατά τη διάρκεια της νυχτερινής του ανάπαυσης.
Στη συνέχεια, στη φάση της συντήρησης θα πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες ή και μηνιαίες συνεδρίες. Η διάρκεια των συνεδριών εξαρτάται κατά κανόνα από την συμπεριφορά του οιδήματος αλλά ακόμα περισσότερο από την πειθαρχία και την συνέπεια του ασθενή τόσο στη θεραπεία όσο και στις προφυλάξεις , ώστε να μην επιδεινωθεί το οιδηματικό άκρο. Επιπλέον, ο ασθενής καλείται να φοράει καθημερινά το συμπιεστικό του ένδυμα.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν ο ασθενής δεν μπορεί να ανεχτεί τους επιδέσμους στη φάση της αποσυμφόρησης και το συμπιεστικό ένδυμα στη φάση της συντήρησης με αποτέλεσμα να τα αφαιρεί , τότε η θεραπεία δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και το οίδημα θα επιστρέψει.