Λεμφική Μάλαξη Μεθόδου Vodder

 

Πως λειτουργεί η Μάλαξη Λεμφικής Παροχέτευσης (MLD);

 
Η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης είναι μια εξειδικευμένη τεχνική μάλαξης που χαρακτηρίζεται από ήπιους ημικυκλικούς χειρισμούς σαν ‘’άγγιγμα’’ με σκοπό να διεγερθεί το λεμφικό σύστημα για να απομακρύνει το υγρό μακριά από την περιοχή συμφόρησης. Οι τεχνικές μάλαξης είναι συγκεκριμένες και οδηγούν το υγρό προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Ο εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που θα επιλέξει το σωστό πλάνο θεραπείας ανάλογα με την παθολογία του κάθε ασθενή καθώς και με τις υγιείς και επιβαρυμένες περιοχές.

//www.physiokrithis.gr/wp-content/uploads/2019/02/vodder_1.jpg

Η ειδική αλληλουχία λοιπόν διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ύπαρξη κάποιας ουλής, το είδος του χειρουργείου που έχει γίνει ή εάν ο ασθενής έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία) κ.α.. Οι σταθεροί και ρυθμικοί χειρισμοί χαλαρώνουν το σώμα λύνοντας το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (το σύστημα της εγρήγορσης και του άγχους) και διεγείροντας το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (το σύστημα της χαλάρωσης). Ακόμη, διεγείρει την αγγειοκινητικότητα στην περιοχή όπου γίνεται η μάλαξη . Έτσι, με την κίνηση του υγρού και την σωστή κατεύθυνση του προς τους τοπικούς λεμφαδένες για να καθαριστεί από τους παθογόνους οργανισμούς επιτυγχάνεται και τόνωση του οργανισμού και πιο συγκεκριμένα του ανοσοποιητικού συστήματος (άμυνα οργανισμού).
Επιπλέον, η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνου (αναλγησία) καθώς διεγείρει τους υποδοχείς πίεσης για να διακοπεί η μεταφορά του πόνου από εξειδικευμένα κύτταρα προς τον εγκέφαλο.

 

Ποια είναι η επίδραση της Συμπιεστικής περίδεσης;

 

Η περίδεση εφαρμόζεται αμέσως μετά τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης με τη χρήση ειδικών επιδέσμων, με την οποία ο εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής ανοίγει τα λεμφικά κανάλια και κατευθύνει το υγρό προς τη σωστή οδό για να καταλήξει στη φλεβική κυκλοφορία. Ο σκοπός της περίδεσης είναι να αποσυμφορήσει το άκρο εφαρμόζοντας πίεση στον ιστό έτσι ώστε να κυκλοφορήσει το λεμφικό υγρό μέσα στο δίκτυο. Οι επίδεσμοι που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλής διατασιμότητας, ανελαστικοί. Η πίεση που εφαρμόζεται είναι υψηλότερη στην περιφέρεια και χαμηλότερη όσο ανεβαίνουμε κεντρικότερα.

 

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να εφαρμοστεί η Μάλαξη Λεμφικής Παροχέτευσης;

 

Παρόλο που η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση πρωτοπαθούς ή δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος, έχει φανεί ότι μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες παθήσεις, σύνδρομα αλλά και τραυματισμούς. Μερικές από αυτές είναι:

 • Μετά από αιματώματα, μυϊκές θλάσεις, διαστρέμματα, εξαρθρήματα, για μείωση του οιδήματος και του πόνου με απώτερη βελτίωση της κινητικότητας
 • Σε περιπτώσεις καταγμάτων πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση για μείωση του οιδήματος και βελτίωση της κινητικότητας.
 • Στο σύνδρομο Sudeck για να απομακρυνθεί το οίδημα αλλά και να μειωθεί ο πόνος.
 • Σε ουλές για καλύτερη επούλωση και ευθυγράμμιση των ινών.
 • Σε ρευματικές και ρευματοειδής παθήσεις για ανακούφιση από τον πόνο, απομάκρυνση του οιδήματος με απώτερη βελτίωση της κινητικότητας.
 • Στις αρθρώσεις μαζί με θερμοθεραπεία για ανακούφιση από τον πόνο.
 • Σε διάφορες ρευματικές διαταραχές μαλακού ιστού όπως η τενοντίτιδα, η περιαρθρίτιδα, η περιοστίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα για ανακούφιση από τον πόνο.
 • Σε τοπικό εγκεφαλικό οίδημα όπως σε περιπτώσεις αποπληξίας αλλά και διάσεισης για μείωση του οιδήματος και των συμπτωμάτων.
 • Σε κεφαλαλγίες και ημικρανίες για μείωση του πόνου.
 • Στο μεταθρομβοτικό σύνδρομο για επούλωση των ελκών.
 • Σε ασθενείς με ινομυαλγία για ανακούφιση από τον πόνο.
 • Στο σύνδρομο Down για να μειωθεί η υπερκινητικότητα των ασθενών.
 • Στην εγκυμοσύνη για μείωση του οιδήματος που εμφανίζεται στα κάτω άκρα

 

Η επίδραση της Μάλαξης Λεμφικής Παροχέτευσης σε παθήσεις πιο αναλυτικά

 

 • Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από αδυναμία του φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων να επιστρέψουν το οξυγονωμένο αίμα πίσω στην καρδιά. Η ανεπάρκεια αυτή μπορεί να προκληθεί από:

 1. Χαλάρωση με επικείμενη διόγκωση των φλεβών
 2. Ελαττωματικές ή κατεστραμμένες βαλβίδες
 3. Ελαττωματικό τοίχωμα των φλεβών
 4. Λιγότερες ή και καθόλου βαλβίδες
//www.physiokrithis.gr/wp-content/uploads/2019/02/dreamstime_l_104657028.jpg

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δημιουργία οξείας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, εμφάνιση κιρσών και βαλβιδικής αγένεσης (μη δημιουργία βαλβίδων).

Η ανύψωση του άκρου, η διαβαθμισμένη συμπίεση με συσκευές ή με την χρήση ανελαστικών επιδέσμων και η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης μπορούν να:

 1. Μειώσουν το οίδημα
 2. Μειώσουν τα συμπτώματα της πάθησης όπως είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και το αίσθημα βάρους
 3. Διατηρήσουν το οίδημα
 4. Βελτιώσουν την ποιότητα ζωής
  (Rute Sofia et al, 2015)
 • Χρόνια Ιγμορίτιδα
//www.physiokrithis.gr/wp-content/uploads/2019/02/vodder_3.jpg

Η αυξημένη παραγωγή βλέννας σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή στα ιγμόρεια (χρόνια ιγμορίτιδα) είναι ικανή να φράξει τα λεμφαγγεία της περιοχής. Η αυξημένη ροή υγρών προκαλεί πίεση στα αγγεία με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα κρυολογήματος όπως ο πονόλαιμος, αίσθημα βάρους στο κεφάλι, παραγωγή δακρύων, πονοκέφαλος πολλές φορές και πόνος στο αυτί..

Η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης έχει φανεί να ανακουφίζει από τα συμπτώματα αυτά καθώς ανοίγει το δρόμο στα λεμφαγγεία και αποσυμφορίζει τα ιγμόρεια. Η εξειδικευμένη μάλαξη εφαρμόζεται κυρίως μετά το πέρας της φλεγμονής και σε άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά από την 3η μέρα λήψης και μετά.

 • Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι ένα αινιγματικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία, δυσκαμψία, κόπωση, διαταραχή ύπνου με συνοδό διαταραχή συναισθημάτων. Τα αίτιά της είναι ακόμη άγνωστα ωστόσο το συναισθηματικό στρες έχει φανεί ότι μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Μερικοί ερευνητές ακόμη στοχοποιούν γονιδιακές αιτίες ατόμων με ινομυαλγία στην οικογένεια.

//www.physiokrithis.gr/wp-content/uploads/2019/02/vodder_4.jpg

Ο Ekici G και οι συνεργάτες του (2009) σε μελέτη τους σύγκριναν τις επιδράσεις της θεραπείας με εξειδικευμένη Μάλαξη Λεμφικής Παροχέτευσης και της μάλαξης συνδετικού ιστού σε γυναίκες με πρωτογενή ινομυαλγία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης φάνηκε να είναι περισσότερο αποτελεσματική στη πρωινή κόπωση και στη μείωση του άγχους. Ωστόσο και οι δύο τεχνικές μάλαξης σημείωσαν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά την μείωση του πόνου και την βελτίωση της ποιότητα ζωής.

 • Σκληρόδερμα
//www.physiokrithis.gr/wp-content/uploads/2019/02/vodder_5.jpg

Το σκληρόδερμα ή αλλιώς η συστηματική σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και στα εσωτερικά όργανα. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το εντοπισμένο και το συστηματικό, ανάλογα με τον βαθμό προσβολής. Το εντοπισμένο προσβάλλει μόνο στα χέρια και τα πόδια ενώ το συστηματικό προσβάλλει μεγαλύτερες περιοχές ακόμη και εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί.

Η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το οίδημα της άκρας χείρας κατά τη διάρκεια της οιδηματικής φάσης όπως φαίνεται και στην εικόνα, να βελτιώσει τη λειτουργικότητα της καθώς και την ποιότητα ζωής του ασθενή (Bongi S.M et al, 2011). Μπορεί ακόμη να μειώσει το οίδημα των εσωτερικών οργάνων με εν τω βάθει χειρισμούς μάλαξης που θα διεγείρουν τα εν τω βάθει λεμφαγγεία.

 • Ακμή

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που εκδηλώνεται στους εφήβους με χαρακτηριστική ερυθρότητα, οίδημα, πόνο και θερμότητα. Θεραπευτικά η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση φαρμάκων αλλά έχει αποδειχθεί ότι η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Με την εξειδικευμένη λεμφική μάλαξη προωθείται η λεμφική ροή και απομακρύνονται οι τοξίνες και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μολύνουν το δέρμα. Έτσι μειώνονται τα συμπτώματα της φλεγμονής όπως η ερυθρότητα και ο πόνος και βελτιώνεται η υφή του δέρματος.

//www.physiokrithis.gr/wp-content/uploads/2019/02/vodder_6.jpg