Biomedical Acupuncture

Βιοϊατρικός Βελονισμός

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική, επιστημονική, περισσότερο βιολογική "ματιά" στον βελονισμό ονομάστηκε βιοϊατρικός βελονισμός (biomedical acupuncture).

Πρόκειται ουσιαστικά, για μια περιγραφή των μηχανισμών ίασης που κινητοποιεί ο βελονισμός και μια ερμηνεία της δράσης του κάτω από το πρίσμα των νέων ανακαλύψεων που έρχονται στο φως μετά από χρόνια ερευνών σε εργαστήρια φυσιολογίας μεγάλων πανεπιστημίων.

Ορίζοντας τον βιοϊατρικό (ή Ιατρικό) βελονισμό, θα λέγαμε ότι αποτελεί τη "δυτική" εκδοχή του παραδοσιακού Κινέζικου βελονισμού. Η βασική τους διαφορά έγκειται στο ότι η εφαρμογή του βιοϊατρικού βελονισμού βασίζεται στη δυτική κλινική εξέταση και διαγνωστική προσέγγιση του αρρώστου, τη σύγχρονη ονοματοδοσία των νοσημάτων σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10 ή νεότερο) ενώ οι μηχανισμοί δράσης εστιάζουν στη φυσιολογία, τη νευροφυσιολογία και στους κανόνες της βιοϊατρικής επιστήμης. Η παραδοσιακή άποψη, ότι η ασθένεια οφείλεται σε διαταραχή της ενεργειακής οργάνωσης του σώματος, αντικαταστάθηκε από νευροβιολογικές ερμηνείες, όπως η ακριβής περιγραφή της αναλγησίας μεσω βελονισμού, που είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στη συμπεριφορά της αισθητικής οδού και στην ενεργοποίηση κατιόντων συστημάτων ενδογενούς αναλγησίας.