Kinesiotaping

Ωφέλιμα αποτελέσματα χωρίς τη χρήση φαρμάκων

Οι βασικές λειτουργίες - αποτελέσματα της μεθόδου Kinesiotaping είναι:

 • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΜΦΙΚΗΣ ΡΟΗΣ ΚΑΙ ΡΟΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  Το διάστημα μεταξύ του δέρματος και του μυός συχνά μειώνεται με αποτέλεσμα την συμφόρηση της ροής του λεμφικού υγρού και του αίματος. Αυτή η συμφόρηση αυξάνει τη δραστηριότητα των υποδοχέων πόνου που βρίσκονται στην επιδερμίδα. Η ΚΤ αυξάνει το διάστημα μεταξύ του δέρματος και των μυών για να προωθήσει τη ροή του λεμφικού υγρού και της ροής του αίματος.
 • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
  Αυξάνοντας το διάστημα μεταξύ του δέρματος και των μυών απενεργοποιούνται οι υποδοχείς του πόνου, οι οποίοι βρίσκονται στην μυοπεριτονία. Επίσης ομαλοποιεί τη μυϊκή λειτουργία.
 • ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ
  Η μετατόπιση της άρθρωσης προκαλείται από ανισορροπίες της μυικής δύναμης και της ελαστικότητας κατά πλάτος/κατά μήκος της άρθρωσης. Ο μυοσκελετικός τραυματισμός επιδεινώνει αυτές τις μετατοπίσεις και τις μη ομαλές μυικές δυνάμεις που ασκούνται στην άρθρωση. Η ΚΤ μπορεί να παρέχει τη σωστή ιδιοδεκτική ενεργοποίηση για να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθούν οι δυνάμεις στις αρθρώσεις.

Η ελαστικότητα της Ταινίας Kinesio Tex είναι 130% με 140% του αρχικού της μήκους, σχεδόν ίδια ελαστικότητα με τους ανθρώπινους μύες.

Πόνος Αρθρώσεων

Αναρίθμητοι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους στα γόνατα και στη μέση, έχοντας συχνά δοκιμάσει κάθε δυνατή/προσφερόμενη θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου. Αξιοσημείωτη πρόοδο στη Δυτική Ιατρική, πιο συγκεκριμένα εικόνες μαγνητικών και αρθροσκοπικές χειρουργικές διαδικασίες έχουν κάνει πολύ συγκεκριμένες διαγνώσεις και θεραπείες πιθανές σε πολλές περιπτώσεις. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία για το παθολογικό αίτιο ίσως να μην υπάρχει, ή ίσως να περιέχει χειρουργική παρέμβαση. Το kinesiotaping προσφέρει μια αποτελεσματική, μη χειρουργική επιλογή για την αποκατάσταση αυτών των περιστατικών. Γιατί το kinesiotaping είναι τόσο αποτελεσματικό σε πολλές χρόνιες και επώδυνες περιπτώσεις;

Το μυστικό της επιτυχίας του kinesiotaping στο δέρμα και τους μυς

Ο γιατρός Κένζο Κέις, ιδρυτής της Μεθόδου Κίνησης με Ταινία (ΜΚΤ) πήρε το Διδακτορικό της Χειροπρακτικής από το Εθνικό Κολέγιο Χειροπρακτικής κι έκανε την πρακτική του στις Η.Π.Α. για πολλά χρόνια. Από την κλινική του εμπειρία, ο Δόκτωρ Κέις ανακάλυψε ότι ο πόνος ήταν αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των μυών και των μυοπεριτονιακών ιστών γύρω από τις αρθρώσεις. Έχοντας αυτό κατά νου, ο Δόκτωρ Κέις ανέπτυξε τη ΜΚΤ για να υποστηρίξει τις διαδικασίες επούλωσης του σώματος ώστε να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία σε αυτούς τους ιστούς.

Η Ανάπτυξη της Μεθόδου Κίνησης με Ταινία

Το υπέρμετρο και γρήγορο τέντωμα των μυών προκαλεί μια αντανακλαστική προστατευτική συστολή/σύσπαση του ίδιου μυός. Ακολουθώντας την πληγή/το τραύμα, στην παρουσία του διαφυγόντος υγρού/της εξίδρωσης των αρθρώσεων, το αντανακλαστικό συχνά ελαττώνεται οδηγώντας σε μείωση της κινητικής δραστηριότητας του τμήματος του μυός γύρω από την άρθρωση. Η μετατόπιση της άρθρωσης συχνά προκαλείται από ανισορροπία των μυϊκών δυνάμεων γύρω από την άρθρωση που οφείλονται σε ανισορροπίες της μυϊκής ελαστικότητας και αδυναμίας στις αντίθετες πλευρές της άρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της κλινικής του πρακτικής ο Δρ Κέις έβαλε την κλασσική /συμβατική μη ελαστική ταινία σε ασθενείς για να βοηθήσει στη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών κατά πλάτος/κατά μήκος της άρθρωσης. Η κλασσική/συμβατική αθλητική ταινία δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα γι’αυτό ο Δρ Κέις αποφάσισε να φτιάξει μία ελαστική ταινία που δε θα ερεθίζει για να ελέγχει τη μη ομαλή δραστηριότητα των εμπλεκόμενων μυών. Μετά από έρευνα και χρόνια δοκιμασιών και λαθών, ο Δρ Κέις δημιούργησε την Ταινία Kinesio Tex. Η ελαστικότητα της Ταινίας Kinesio Tex επέτρεψε την ομαλοποίηση της λειτουργίας των μυών μειώνοντας το οίδημα χωρίς τον περιορισμό κίνησης της άρθρωσης, καθώς η κολλώδης επιφάνεια της ταινίας απέτρεπε τους ερεθισμούς του δέρματος.

Γιατί η ΜΚΤ είναι τόσο αποτελεσματική στην μείωση του πόνου; Όταν ένας μυς κάνει φλεγμονή, το κενό ανάμεσα στο δέρμα και τον μυ συμπιέζεται, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του λεμφικού υγρού.Αυτή η συμπίεση συχνά διεγείρει τη δραστηριότητα των υποδοχέων πόνου στην επιδερμίδα, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον πόνο.

Αν το δέρμα της περιοχής είναι τεντωμένο πριν και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της ταινίας, η ταινία και το δέρμα που καλύπτεται από την ταινία θα σχηματίσουν μια σειρά κυματιστών «ρυτίδων» όταν το μέρος του ανθρώπινου σώματος επιστρέφει στην ουδέτερη θέση. Η επίδραση των «ρυτίδων» είναι ουσιώδης για την αποτελεσματικότητα της ΜΚΤ. Από τη στιγμή που η «ανύψωση» (“lifting”) αυτή του δέρματος αυξάνει το διάστημα (περίπου 10 μίκρονς/εκατομμυριοστά του μέτρου) μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού, το λεμφικό υγρό πηγαίνει προς τα επάνω πιο εύκολα από το ενδιάμεσο κενό στους λεμφικούς αγωγούς. Αυτή η αύξηση του υποδόριου διαστήματος και της βελτιωμένης λεμφικής παροχέτευσης οδηγεί στη μείωση της διέγερσης των υποδοχέων πόνου στην επιδερμίδα. Αυτά τα φυσιολογικά αποτελέσματα βελτιώνουν τη διαδικασία επούλωσης του σώματος-παρέχοντας ένα καλύτερο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί η επούλωση των ιστών.

Τα Πλεονεκτήματα Της Ελαστικής Ταινίας

Για να μπορείς πράγματι να επωφεληθείς της ΜΚΤ, η Ταινία Kinesio Tex είναι απαραίτητη. Η ελαστικότητα της Ταινίας Kinesio Tex είναι 130% με 140% του αρχικού της μήκους, σχεδόν ίδια ελαστικότητα με τους ανθρώπινους μύες. Από τη στιγμή που αυτά τα ελαστικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν την ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, και την προώθηση της ροής των λεμφικών υγρών και του αίματος, η χρήση της Ταινίας Kinesio Tex είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα της Μεθόδου Κίνησης με Ταινία.

Άλλα Αποτελέσματα Της Μεθόδου Κίνησης Με Ταινία

Επειδή η Ταινία Κίνησης προωθεί τη διαδικασία φυσικής επούλωσης του σώματος για την μείωση του πόνου, τα αποτελέσματα της Ταινίας Κίνησης δεν περιορίζονται μόνο στις αρθρώσεις και τους μύες. Ανατομικά, η στενή σχέση μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ειδικά ο συμπαθητικός κορμός και τα γάγγλια) θεωρείται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς από τους οποίους οι αλλαγές του μυοσκελετικού (και δερματικού) συστήματος μπορούν να επηρεάσουν άλλες τμηματικά σχετικές σπλαγχνικές δομές μέσω του σωματοσπλαγχνικού αντανακλαστικού. Το αντίστροφο είναι επίσης δυνατό: η σπλαγχνική παθολογία μπορεί να εκδηλώσει από μόνη της μυοσκελετικές ανωμαλίες και κίνηση στις σπονδυλικές αρθρώσεις μέσω του σπλαγχνοσωματικού αντανακλαστικού. Σχετικός πόνος με τον μυοσκελετικό πόνο από την καρδιακή ή την νεφρική παθολογία είναι τα πιο κοινά παραδείγματα αυτού του σπλαγχνοσωματικού αντανακλαστικού. Από τη στιγμή που η Ταινία Kinesio Tex διεγείρει το δέρμα, μπορεί επίσης να διεγείρει και το σωματο-σπλαγχνικό αντανακλαστικό- ίσως αυτός να είναι ο μηχανισμός από τον οποίο η Μέθοδος Κίνησης με Ταινία μπορεί να βελτιώσει κοινές εσωτερικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων, των ζαλάδων, του άσθματος, της αϋπνίας και συγκεκριμένων γυναικολογικών περιπτώσεων όπως των πόνων της έμμηνου ρήσης.

Χρήστες Και Χρήσεις

Από την εισαγωγή της Kinesio σχεδόν 25 χρόνια πριν, η Μέθοδος Κίνησης με Ταινία έχει γίνει αποδεκτή στις αθλητικές και τις δυτικές ιατρικές κοινότητες. Η κλασσική/συμβατική αθλητική ταινία έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει και να υποστηρίζει την κίνηση του τραυματισμένου μέρους του σώματος όπως και για να προστατεύει την περιοχή από επιπρόσθετη ζημιά. Σε αντίθεση, η Ταινία Kinesio Tex, όχι μόνο προσφέρει την απαιτούμενη υποστήριξη, αλλά επιτρέπει στον ασθενή να καλύπτει ορισμένες κινήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης για να διευκολύνει την βασική θεραπευτική ομοιοπαθητική, άσκηση. Κορυφαίοι αθλητές του μπέιζμπολ, του ποδοσφαίρου, του τένις, του γκολφ, της πάλης, του βόλεϊ και του στίβου και των γηπέδων έχουν συμπεριλάβει την ΜΚΤ σαν κομμάτι προστασίας και αποκατάστασης των τραυματισμών ακόμη και στις εμφανίσεις τους. Καθώς η ΜΚΤ αποκτά ευρεία χρήση και αποδοχή, περαιτέρω κλινική έρευνα και αποδείξεις θα ρίξουν περισσότερο φως στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Στο ετήσιο Συμπόσιο Κίνησης με Ταινία που έλαβε χώρα στο Τόκυο, αρκετές εκατοντάδες συμμετεχόντων από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους (δυτική ιατρική, φυσιοθεραπεία, νευρολογία, ανατολική ιατρική) και χώρες συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τις έρευνές τους στην βασικές επιστήμες, στις κλινικές εφαρμογές, και στις αναφορές περιστατικών που χρησιμοποίησαν τν ΜΚΤ.

Οι Τέσσερις Βασικές Λειτουργίες και Αποτελέσματα Της Κίνησης Με Ταινία

 • Ομαλοποιεί την μυϊκή λειτουργία
  Η Κίνηση με Ταινία (ΚΤ) είναι αποτελεσματική στην αποκατάσταση και την ομαλοποίηση των πληγωμένων μυών εξαιτίας υπερδραστηριότητας ή τραυματισμού. Με την υπερδραστηριότητα, οι μύες συχνά υπόκεινται σε σοβαρούς τραυματισμούς και δημιουργούνται φλεγμονές. Η ΚΤ είναι αποτελεσματική στο να προσφέρει υποστήριξη στον πληγωμένο μυ και στο να βοηθάει στην αποκατάσταση του αποδυναμωμένου μυός.
 • Βελτιώνει τη λεμφική ροή και τη ροή του αίματος
  Το διάστημα μεταξύ του δέρματος και του μυός συχνά μειώνεται ως αποτέλεσμα της συμφόρησης της ροής του λεμφικού υγρού και του αίματος. Αυτή η συμφόρηση αυξάνει τη δραστηριότητα των υποδοχέων πόνου που βρίσκονται στην επιδερμίδα. Η ΚΤ αυξάνει το κενό μεταξύ του δέρματος και των μυών για να προωθήσει τη ροή του λεμφικού υγρού και του αίματος.
 • Ελαττώνει τον πόνο
  Η ΚΤ είναι επίσης αποτελεσματική στο να ελαττώνει τον πόνο. Ο πρωταρχικός μηχανισμός για την ανακούφιση από τον πόνο είναι μέσω της δραστηριοποίησης των μειωμένων υποδοχέων πόνου με το αυξημένο υποδόριο/υποδερματικό κενό.
 • Διορθώνει τη μετατόπιση της άρθρωσης και βελτιώνει την ιδιοδεκτικότητα
  Η μετατόπιση της άρθρωσης προκαλείται από ανισορροπίες της μυικής δύναμης και της ελαστικότητας κατά πλάτος/κατά μήκος της άρθρωσης. Ο μυοσκελετικός τραυματισμός επιδεινώνει αυτές τις μετατοπίσεις και τις μη ομαλές μυικές δυνάμεις της άρθρωσης. Η ΚΤ μπορεί να παρέχει τη σωστή ιδιοδεκτική εισαγωγή για να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθούν οι ομαλές δυνάμεις των αρθρώσεων.