Οσφυαλγία

 

Οσφυαλγία

Μαζί με το αυχενικό σύνδρομο είναι οι πιο συχνές παθήσεις. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ο πόνος και η έντονη δυσκαμψία στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης αλλά και στα πλάγια αυτής. Επίσης ο πόνος μπορεί να φτάνει και μέχρι τα ισχία. Άλλωστε το λέει και η ίδια η λέξη ΟΣΦΥ=Μέση και ΑΛΓΟΣ=Πόνος.

Ισχύει ότι πρέπει να περιμένω να περάσει ο πόνος (οξεία φάση) για να κάνω φυσικοθεραπεία;

ΟΧΙ δεν ισχύει. Όσο πιο σύντομα κάνει ο ασθενής θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ασθενής με «λουμπάγκο» αν κάνει θεραπεία άμεσα, σε 2-3 μέρες θα επανέλθει στην καθημερινότητα του χωρίς συμπτώματα. Αν μείνει χωρίς εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία (φαρμακευτική αγωγή-κλινήρης) τότε μπορεί και 20 μέρες μετά να είναι στην ίδια σχεδόν κατάσταση.

Μου έχουν διαγνώσει κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτός είναι ο λόγος που πονάει η μέση μου;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ! Η κήλη αυτή το πιθανότερο είναι να υπήρχε αρκετό καιρό πιο πριν. Η κήλη είναι το αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής εκφύλισης του σώματός μας. Δεν είναι η αιτία του κύριου πόνου. Επίσης τελειώνοντας ο ασθενής τις θεραπείες του, θα φύγει χωρίς πόνο πλέον από το φυσικοθεραπευτήριο. Η κήλη ή κήλες όμως θα είναι εκεί όπως ήταν κ πριν.